Duitsland kan niet de leider van de wereld zijn

De weerstand in Duitsland tegen de manier waarop Europa en de Europese Centrale Bank de eurozone willen redden, groeit met de dag. Voormalig Europees Commissaris Romano Prodi heeft in dat verband Duitsland onlangs de les gelezen. De Duitsers moeten het gemeenschappelijk leiderschap in Europa accepteren, aldus Prodi.

Alleen op die manier kan de regio voorspoedig blijven. Eigenlijk komt de boodschap van Prodi hier op neer: Duitsland kan niet de leider van de wereld zijn, het moet de inspraak van de andere Europese landen dulden als het op zoeken naar oplossingen aankomt.

Wanneer Europa wil overleven, zal er in de visie van Prodi gewerkt moeten worden aan grote Europese infrastructuur. Dat proces bevindt zich nu in de beginfase, er valt met andere woorden nog heel wat weg af te leggen. Prodi twijfelt er natuurlijk niet aan dat voor Duitsland binnen Europa een vooraanstaande rol zal weggelegd zijn.

Toch is het in het voordeel van Duitsland zelf dat er met andere Europese landen wordt samengewerkt. Gebeurt dit niet, dan zal Europa als geheel nooit opgewassen zijn tegen de snel groeiende Aziatische economie. Prodi spreekt in dat verband van de nieuwe realiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content