Duitsland behoort niet langer meer tot de economisch gelukzalige eilanden

De Europese beurzen zijn vandaag hoger gesloten, met redelijke winsten voor de belangrijkste indices. Bij het slot van de handel stond de Euro Stoxx 50 ruim 1% in de plus, de BEL 20 liet een gelijkaardige winst optekenen. Befimmo was de sterkste stijger binnen de index, ook KBC en AB-InBev maakten een goede beurt.

IFO index daalt sterker dan verwacht

Het vertrouwen van de Duitse bedrijfswereld is in mei sterker dan verwacht gedaald en dat kwam wel enigszins als een verrassing aan op de financiële markten.

De IFO business kwam deze maand uit op 106,90, ten opzichte van 109,90 een maand eerder.

In mei van van vorig jaar stond de index nog op 114,20. De consensusverwachting lag op een terugval tot 109,40, zodat de daling groter was dan verwacht. In reactie op de publicatie van de IFO index viel de euro terug tot het laagste niveau voor de afgelopen 22 maanden.

De Purchasing Managers Index voor de verwerkende industrie zoals die door Markit werd opgesteld, toonde eerder vandaag aan dat de fabrieksactiviteiten in Duitsland aan het snelste tempo voor de afgelopen drie jaar krompen. De index kwam in mei uit op 45, ten opzichte van een stand van 46,20.

ING economist Carsten Brzeski merkte op dat Duitsland tot dusver één van de gelukzalige eilanden leek op economisch vlak, iets wat echter niet langer het geval is. Meer dan een half jaar had de IFO alle problemen genegeerd, met een sterke groei van de Duitse economie tijdens het eerste kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content