Duitsers zijn de euro beu

Op de valutamarkten heeft de euro een opmerkelijk herstel neergezet. Vanaf het dieptepunt begin juni is de koers van de Europese eenheidsmunt al met 14% gestegen.

Toch blijkt uit een onderzoek van het German Marshall Fund of the U.S dat een ruime meerderheid van de Duitsers de euro als een ‘slechte zaak’ ervaren. Ze zijn de Europese eenheidsmunt met andere woorden beu.

Dat heeft onder andere te maken met het feit dat Duitsland bij wijze van spreken in mei werd gedwongen om een reddingsplan voor Griekenland goed te keuren. Daarmee is de afkeer voor de euro alleen maar groter geworden.

Bovendien stoort Duitsland zich ook economisch niet of nauwelijks aan de euro. De Duitse politiek van zware bezuinigingen dreigt de eurozone in een deflatiescenario mee te sleuren.

De euro ondervindt nu de nadelen van het ontbreken van een gemeenschappelijke financiële politiek, aldus George Soros. Die politiek wordt nu door de Duitsers en die doen alleen wat in hun eigen belang is. Ze letten alleen op het inflatiegevaar en verwaarlozen de risico’s op deflatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content