Duitsers in de clinch over inkopen staatsobligaties, Telenet opvallende beweger

De Europese beurzen zijn vandaag stabiel tot lager geopend, met een verlies van ongeveer een kwart procent voor de STOXX Europe 600. De Londense Footsie opende vlak, de DAX moest in Frankfurt in de opening ruim een half procent prijsgeven.

De Brusselse beurs opende op haar beurt lager, met een verlies van zowat een kwart procent voor de BEL 20. De koersdaling bij Telenet valt meteen op, maar die heeft uiteraard te maken met de kapitaalvermindering. Het bedrijf keert 3,25 euro per aandeel aan de aandeelhouders uit.

Topman Jens Weidmann van de Bundesbank hield afgelopen weekend een pleidooi voor het stopzetten van de inkopen van perifere Europese staatsobligaties.

Zijn landgenoot Jörg Asmussen, lid van de Europese Centrale Bank, liet vandaag een ander geluid hoorde, hij verdedigde de strategie van de ECB om wel degelijk staatsobligaties in te kopen.

Van de Velde ziet moeilijk jaar tegemoet

Vorige week maakte Van de Velde de resultaten over de eerste helft van het boekjaar bkend. In reactie op de cijfers werden nog een aantal losse commentaren gegeven, waarvan we hieronder een bloemlezing geven:

De bijdrage van de minderheidsparticipaties (resultaat op basis van de „equity?-methode) is negatief en dit is toe te schrijven aan Top Form: op 3 juli 2012 heeft Top Form een winstwaarschuwing uitgestuurd. Op 24 augustus 2012 heeft Top Form voorlopige financiële gegevens omtrent de omvang van het jaarverlies (1/7/2011-30/6/2012) bekendgemaakt.

Van de Velde heeft reeds het aandeel in dit verlies volledig opgenomen in de halfjaarcijfers (m€2,0). Top Form heeft in totaal een negatieve impact van m€ 1,7 op de winst vóór belastingen (inclusief dividend in financiële opbrengsten).

De Raad van Bestuur van Van de Velde zal op basis van de evoluties bij Top Form overwegen of een verdere impairment van de Top Form participatie tijdens 2012 nodig is.

De som van bovenstaande elementen resulteert in een netto winst van m€ 22,6 wat een daling inhoudt van 8% versus dezelfde periode vorig jaar (m€ 24,6).

2012 blijft een moeilijk jaar en een groei van de geconsolideerde omzet kan het bedrijf nog niet bevestigen. Van de Velde blijft extra middelen investeren in o.a. marketing- en verkoopprogramma?s en retail.

Op basis van bovenstaande verwacht Van de Velde eveneens dat de EBITDA-daling voor 2012 in lijn zal liggen met de daling tijdens het eerste halfjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content