Duitse vastgoedsector moet in de gaten worden gehouden, ECB doet niets

De Europese beurzen blijven vandaag goed op dreef, waarbij de Brusselse beurs de uitzondering is die de regel bevestigt. De Euro Stoxx 50 noteert bijna anderhalf procent in de plus.

Andere indices doen het echter minder goed. De CAC wint in Parijs bijvoorbeeld maar een half procent, wat onder andere een gevolg is van de zwakke cijfers die SocGen vandaag bekendmaakte. De koers van de bank verliest bijna 2,50%.

In Brussel verliest de BEL 20 zowat een half procent, wat grotendeels op rekening is te schrijven van de zwakke cijfers die Delhaize vanmorgen bekendmaakte.

Duits onroerend goed vraagt extra aandacht

Het ruime aanbod aan liquiditeiten en de vlucht naar veilige havens heeft de Duitse rente volgens Theodoor Gilissen Bankiers sterk onder druk gezet. Op een 10-jaars lening bedraagt de rente nog maar ruim 1,6%. Een ander gevolg van de grotere geldhoeveelheid is dat beleggers Duits onroerend goed opkopen.

Internationaal gezien is het woningbezit in Duitsland laag en zijn de prijzen mede daardoor lange tijd achtergebleven. Inmiddels stijgen de huizenprijzen in tegenstelling tot in veel andere landen. In 2010 bedroeg de prijsstijging 2,5% om in 2011 te versnellen tot 5,5%.

Dit is aanleiding voor de Duitse regering om een instelling op te richten die de mogelijke financiële risico’s in de onroerend goed markt zal analyseren en op de voet zal volgen.

De instelling zal aan banken die actief zijn in onroerend goed extra eisen stellen om de stabiliteit te verbeteren. De instantie kan echter pas vanaf 2014 daadwerkelijk ingrijpen mochten zij vinden dat de hypotheekverstrekking dan wel de vastgoedprijzen te sterk stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content