Duitse staatsobligaties weer lager na cijfers M3-geldhoeveelheid

De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, zonder dat er van echt grote bewegingen sprake is. De winst voor de Euro Stoxx 50 bedraagt ongeveer een kwart procent, terwijl de BEL 20 in Brussel een winst van iets meer dan een half procent kan tonen.

Het sentiment wordt ondersteund door meevallende bedrijfsresultaten, maar hierbij dient opgemerkt dat de verwachtingen niet echt hooggespannen waren als gevolg van de zwakke economische omstandigheden. Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie steeg 5 basispunten tot 1,60%.

Goede palmolieproducties bij Sipef

Het derde trimester werd bij Sipef gekenmerkt door goede palmolieproducties (+5,46%), gesteund op gunstige weersomstandigheden in de meeste locaties, en in lijn met de tendens van algemeen stijgende productievolumes in Zuidoost-Azië.

Ondanks nog relatief lagere volumes (-1,0%) over het eerste semester van het jaar, overtreft de totale palmolieproductie per eind september deze van dezelfde periode vorig jaar al met 1,2%.

Vooral de gevestigde plantages in de provincie Noord-Sumatra en de eigen arealen in Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea genoten van groeibevorderende klimatologische omstandigheden.

De olie-xtractiepercentages in de fabrieken van de groep zijn echter iets lager dan vorig jaar.

Ook de jonge aanplanten van de UMW/TUM-plantages in Noord-Sumatra kenden een versnelde volumegroei en in Hargy Oil Palms kwamen de oogsten van de omliggende boeren opnieuw op kruissnelheid na een langdurig herstel ten gevolge van het grillige weerspatroon van het eerste trimester.

De totale rubberproductie nam toe met 15,7% tegenover vorig jaar. Gunstige weerstendensen, gecombineerd met een optimalisatie van de tappersprocedures en van het stimulatieproces van de rubberbomen, garandeerden voor de SIPEF-groep in Sumatra een excellente rubberproductie (+25,0%) over de eerste negen maanden van het jaar.

Voor de activiteiten in Papoea-Nieuw-Guinea echter bleef de dagelijkse aanvoer van ruwe rubber onderhevig aan een hoge gemiddelde neerslag die resulteerde in verloren tapdagen, en de lage prijzen zijn uiteraard geen stimulans voor de aankopen van derden.

De stijgende volumes van afgewerkte rubber (+14,9%) zijn dan ook vooral het resultaat van de verwerking van de vorig jaar om kwaliteitsredenen opgebouwde voorraden ruwe grondstof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content