Duitse banken kwetsbaar vanwege Spaanse en Italiaanse obligaties in portefeuille
De verslechterde financiële situatie in Spanje en Griekenland heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook consequenties voor de sterkere landen.
Moody’s heeft de vooruitzichten voor Duitsland, Nederland en Luxemburg verlaagd tot negatief. De drie landen behouden nog de hoogste kredietbeoordeling, maar Moody’s twijfelt of de landen de omvang van de bijdragen aan Europa kunnen opvangen indien indien de eurocrisis tot steunaanvragen van nog meer landen zal leiden.
De Duitse banken zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarbij kwetsbaar omdat veel leningen uitstaan in Spanje en Italië. Voor Nederland worden als risicofactoren de zwakke economische groei, de hoge particuliere schuld en dalende huizenprijzen genoemd.
Mocht de situatie in de zwakkere landen verbeteren evenals de economische ontwikkeling in Europa, dan zouden de
landen mogelijk weer een stabiel vooruitzicht meekrijgen.
Oostenrijk en Frankrijk, waarvan de vooruitzichten in februari al werden verlaagd, zullen aan het einde van het derde kwartaal opnieuw worden beoordeeld.
Alleen Finland behoudt naast de hoogste beoordeling ook een stabiel vooruitzicht, met als reden dat de staat geen netto schuld heeft en dat het een onderpand voor zowel steun aan Griekenland als aan de Spaanse banken heeft bedongen.
Spanje en Italië verbieden short selling op banken
Ondertussen proberen Spanje en Italië de onrust iets te verminderen door short selling op banken te verbieden. Dit houdt in dat beleggers geen aandelen kunnen verkopen zonder deze te bezitten of, met andere woorden, kunnen speculeren op lagere koersen.
Dit is volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter meer symptoombestrijding omdat de onderliggende kwaliteit van veel banken te wensen over laat.
Dit verbod zal daarom niet leiden tot meer kopers. Voor de aandelenkoersen kwam vandaag iets positiever nieuws uit China.
De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg ruim en beweegt nu richting de 50, het niveau dat aangeeft dat de groei in China tussen de 7% en 8% zal uitkomen. Vooral de verbetering in orderportefeuille is gunstig.
De Europese inkoopmanagersindices vielen volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor wat betreft de industrie tegen, terwijl de dienstensector zich sterker blijft ontwikkelen. Met name de Duitse cijfers laten een achteruitgang zien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier