Druk op Spanje wordt stilaan onhoudbaar

De Europese Centrale Bank heeft de plannen van de Spaanse overheid om Bankia te herkapitaliseren met staatsobligaties afgekeurd.

In dat plan zou Spanje niet het geld uit de obligatiemarkt halen, maar rechtstreeks staatsobligaties aan Bankia geven.

De staatsobligaties zouden dan als onderpand ingeleverd kunnen worden bij de ECB voor cash. De ECB ziet niets in dit plan omdat dit volgens Theodoor Gilissen Bankiers wordt gezien als een vorm van monetaire financiering.

Nu zal Spanje het grootste deel toch via de obligatiemarkt moeten ophalen, ook al omdat in het FROB, het fonds voor herstructurering van de bankensector, lang niet genoeg geld zit.

Spaanse rente blijft stijgen

De Spaanse 10-jaars risico-opslag is vanochtend verder gestegen naar 521 bps bij een 10-jaars rente van 6,56%.

Daarnaast is de risico-opslag nu meer dan 450 bps boven een mandje van AAA-leningen. Clearinghuis LCH Clearnet heeft eerder de margins voor het onderpand van Portugese en Ierse staatsobligaties flink verhoogd nadat de risico-opslag vier dagen achtereen boven de 450 bps noteerde. Dit kan voor extra druk zorgen wanneer dat in Spanje ook gebeurt.

De veel hogere kapitaalsbehoefte van Bankia dan waar eerder op was gerekend sluit volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet uit dat ook andere Spaanse banken meer afschrijvingen zullen moeten doen en dus ook meer kapitaal nodig zullen hebben.

Daarnaast meldde de centrale bank dat de Spaanse economie in het tweede kwartaal waarschijnlijk ook zal krimpen. De moeilijke economische situatie werd bevestigd met een daling de detailhandelsverkopen in april met 9,8% ten opzichte van een jaar eerder.

Met de huidige rentetarieven wordt het steeds aannemelijker dat er hulp van buitenaf moet komen om de Spaanse overheid of rechtstreeks de Spaanse bankensector te ondersteunen.

Volgende week donderdag komt Spanje weer naar de markt. Het land heeft nog niet bekendgemaakt in welke looptijden geëmitteerd zal worden.

Vandaag kwam Italië naar de markt voor maximaal Eur 6,25 in 2017 en 2022 leningen, waarbij de trend van de afgelopen weken van hogere rentekosten bij emissies gecontinueerd werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content