‘Drie op tien beleggers overwegen vlucht naar buitenland’

© VTM Nieuws

Drie op de tien beleggers overwegen een buitenlandse effectenrekening te openen, omdat ze ontevreden zijn over de geplande speculatietaks. Dat blijkt uit enquêtes van het beursblad De Belegger en de onlinemakelaar BinckBank.

De Tijd en L’Echo berichten over de enquêtes.

De speculatietaks viseert de meerwaarde op aandelen die minder dan zes maanden na de aankoop weer worden verkocht. Uit de enquête blijkt dat veel actieve beleggers van plan zijn hun gedrag aan te passen. Want 32 procent van de lezers van De Belegger en 28 procent van de respondenten bij BinckBank overweegt een effectenrekening te openen bij een buitenlandse bank of makelaar. Ze kunnen op die manier de speculatietaks niet vermijden, maar wel de beurstaks.

‘Ontgoocheld in de minister’

Ook de opbrengst van de speculatietaks dreigt lager uit te vallen dan de begrote 34 miljoen euro. Om te ontsnappen aan die nieuwe taks, zeggen beleggers dat ze aandelen langer dan zes maanden in portefeuille zullen houden en minder zullen investeren in aandelen.

Voorts signaleert liefst 52 procent van de door De Belegger ondervraagde lezers dat de speculatietaks een invloed zal hebben op hun stemgedrag bij de volgende verkiezingen. Sommige beleggers zijn ontgoocheld in N-VA en vooral in minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), bleek de jongste dagen op sociale media.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content