Dreigen heeft meer effect dan doen (spreekwoord uit de schaakwereld)

Vroeg of laat moest de toenemende woede die in de straten van Athene zichtbaar was tot uiting komen in de verkiezingsresultaten. Van alle kanten komen volgens Carmignac ramingen over de financiële gevolgen van een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Het vergt echter weinig rekentalent om te zien dat het eigen vermogen van de Europese banken momenteel ontoereikend is om nieuwe grote verliezen op hun balans te kunnen boeken.

Evenzo is het zonneklaar dat het eventuele vertrek van Griekenland

bijzonder pijnlijk zou zijn voor het land zelf, dat zich de toegang tot externe financiering zou ontzeggen, terwijl de begroting – zelfs na het wegvallen van de rentebetalingen – nog een primair tekort vertoont.

Niemand heeft baat bij Griekse exit

Zelfs de harde houding van bepaalde onderhandelaars (“wij hebben geen schrik van een exit”), waarop de markten angstig reageren, kan volgens Carmignac nauwelijks verhullen dat op korte termijn niemand baat heeft bij een Griekse exit uit de eurozone.

In een dergelijk scenario valt overigens een grootschalige ingreep van de ECB in coördinatie met andere centrale banken ook te verdedigen, want daardoor zouden de markten opnieuw enige ademruimte krijgen. Het grootste gevaar ligt duidelijk elders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content