Draghi voorziet vertraging op korte termijn

© belga

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, sprak vorige week voor de commissie Monetaire Zaken van het Europees Parlement.

De toon van zijn bijdrage was volgens ABN Amro vergelijkbaar met die tijdens de meest recente persconferentie bij de ECB. De mogelijkheid om in te grijpen bij een te hoge wisselkoers van de euro liet hij open.

Tijdens zijn speech vertelde Draghi dat indicatoren laten zien dat de economie zwak blijft in het begin van 2013 en dat later in het jaar een gematigd herstel wordt verwacht, maar dat de risico’s neerwaarts blijven.

De wisselkoers is geen ‘beleidsdoelstelling’, maar is wel ‘belangrijk voor groei en prijsstabiliteit’. De recente stijging van de wisselkoers wordt ook gezien als een neerwaarts risico. Bij de volgende prognoses van de ECB wordt dit meegenomen.

Dit suggereert dat blijvende sterkte van de munt van invloed kan zijn op het monetaire beleid, vanwege de invloed op economische groei en inflatie.

De Duitse rente en de euro daalden na afloop van de speech, in navolging van de eerder op de dag ingezette trend in anticipatie op de speech.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content