Downgrading Reed Elsevier

ABN Amro heeft de opinie voor Reed Elsevier verlaagd naar Houden nu het concern de verkoop van zijn onderdeel Reed Business Information in de ijskast heeft gezet.

De verkoop die in het begin van het jaar was aangekondigd was bedoeld om het cyclische profiel van de onderneming te verbeteren.

Tegelijkertijd zouden de opbrengsten uit de verkoop worden gebruikt om een deel van de aankoop van ChoicePoint te kunnen financieren. Als Reed Elsevier nu zou verkopen, dan zou het naar verwachting GBp 700 miljoen kunnen bijschrijven op zijn rekening, terwijl eerder werd uitgegaan van een opbrengst van GBp 2,1 miljard.

De uitgestelde verkoop zal de balans van Reed Elsevier onder druk zetten, omdat een benodigde herfinanciering van de schuld van USD 2 miljard van Choicepoint in 2010 op een andere manier moet worden geregeld.

Een extra risico ligt op het bestuursvlak. Per maart volgend jaar neemt een nieuwe topman het roer over. Hoewel hij bekend staat als een sterke bestuurder heeft hij geen ervaring in de business waarin Reed Elsevier actief is.

Reed Elsevier heeft recent herhaald dat het kan blijven voldoen aan de doelstelling om een goede omzetgroei te realiseren, margeverbetering en de sterkste groei (in constante valuta) van de aangepaste winst per aandeel in tien jaar tijd.

Per saldo denkt ABN Amro dat Reed Elsevier beschikt over hoge kwaliteit van bezittingen en dat het sneller groeit dan zijn sectorgenoten. Dit heeft zich weerspiegeld in de outperformance van het aandeel sinds begin dit jaar ten opzichte van de AEX en van sectorgenoten.

Het aandeel heeft daarmee zijn defensieve kwaliteiten duidelijk bewezen. Nu het koerspotentieel de komende tijd minder zal zijn en er zorgen zijn over de kracht van de balans, verlagen de analisten van ABN Amro opinie naar Houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content