Donkerrode dag op Wall Street na tegenvallende inflatiecijfers

© Belga

De beurs van New York heeft dinsdag zware verliezen geleden, nadat de Amerikaanse inflatie in augustus hoger was uitgekomen dan verwacht. Dat trok een streep door het prille optimisme dat beleggers de voorbije dagen hadden tentoongespreid.

De Dow Jones-index, de sterindex op Wall Street, eindigde de dag met een verlies van 3,94 procent en sloot af op 31.104,97 punten. Dat waren er ruim 1.250 minder dan maandagavond. De technologie-index Nasdaq verloor 5,16 procent tot 11.633,57 punten. En de breed samengestelde S&P 500 dook 4,32 procent lager om af te sluiten op 3.932,69 punten. Dat was de slechtste dag in meer dan twee jaar (sinds 11 juni 2020) voor de index, aldus het agentschap Bloomberg.

Zwaarwegende techbedrijven als Amazon, Apple, Facebook-moeder Meta en Microsoft kregen rake klappen met koersdalingen tot wel 9 procent. Tesla verloor 4 procent. Google-moeder Alphabet werd bijna 6 procent lager gezet. Google wordt geconfronteerd met schadeclaims tot 25 miljard euro in twee collectieve rechtszaken. De claims worden naar verwachting volgende week officieel ingediend. De twee zaken worden aangespannen namens uitgevers in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie die zeggen dat ze zijn benadeeld door Google met praktijken rond digitale advertenties.

Inflatie

Twitter wist zich aan de negatieve stemming te onttrekken met een plus van 0,8 procent. De aandeelhouders van het socialemediabedrijf stemden dinsdag tijdens een aandeelhoudersvergadering voor een overname door Tesla-topman Elon Musk. Twitter en Musk bereikten in april een akkoord over de overname van 44 miljard dollar, maar Musk wil van de deal af vanwege onenigheid over het aantal nepaccounts op de berichtendienst. Twitter wil de miljardair via de rechter dwingen het bedrijf alsnog over te nemen.

De inflatie in de Verenigde Staten lag in augustus op 8,3 procent. Dat was, ondanks dalende benzineprijzen, nog altijd 0,1 procentpunt meer dan in juli. Onder meer voedsel- en huisprijzen gingen de hoogte in.

Partner Content