Donkere wolken pakken zich samen boven Ierland

Barclays bracht op 16 september de wagen aan het rollen door te stellen dat Ierland het voorbeeld van Griekenland zal moeten volgen door hulp van buitenaf in te roepen.

Volgens de Italiaanse financieminister Giulio Tremonti pakken zich donkere wolken samen boven Ierland, maar ook boven een aantal andere landen die deel uitmaken van de eurozone.

De ‘Ierse microbe’ kan zich verspreiden, zoals voordien ook al de ‘Griekse tragedie’ naar andere landen is overgewaaid. Uit een rondvraag uitgevoerd door Bloomberg bleek dat 37% van de ondervraagden van mening is dat Ierland zijn schulden niet zal kunnen betalen.

Dermot O’Leary, chief economist bij Goodbody Stockbrokers in Dublin, is van mening dat Ierland zo snel mogelijk klare wijn moet gaan schenken. Beleggers houden van zekerheid en stabiliteit en die kan Ierland hen momenteel onmogelijk garanderen.

Cowen moet zo snel mogelijk de waarheid vertellen over het gat bij Anglo Irish Bank, daarna de banksector stabiliseren en tenslotte de begroting in evenwicht brengen.

Alleen op die manier kan de spreads tussen Duitse en Ierse staatsobligaties afnemen. O’Leary merkt op dat de obligatiemarkten momenteel de toon zetten, de overheden kunnen maar beter luisteren naar de obligatiebeleggers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content