Donkere wolken boven Alcatel Lucent

De Franse producent van netwerkuitrusting kwam met een derde kwartaalverlies op rij en is van plan om activiteiten te verkopen om zijn financiën op orde te krijgen.

Het verlies in het derde kwartaal klokte af op 146 miljoen euro. Dit is licht beter dan verwacht door analisten, maar ver verwijderd van de 194 miljoen euro nettowinst in dezelfde periode vorig jaar. Het verlies is te wijten aan de daling van de omzet met 2,8% tot 3,6 miljard euro. De Franse groep lijdt steeds meer onder de concurrentie van goedkopere Chinese producenten. Nochtans kan Alcatel Lucent in de VS werken in een beschermde markt, omdat het Chinese Huawei en ZTE er geen toegang hebben.

De financiële situatie van Alcatel Lucent verergert in tandem met de operationele resultaten. De netto-kaspositie dook eind september onder nul (84 miljoen euro meer schulden dan cash), nadat de activiteiten in de maanden juli tot september 360 miljoen euro cash hebben opgebrand. Om de netto-kaspositie tegen eind december terug boven nul te halen wil Alcatel Lucent activiteiten verkopen.

De vooruitzichten blijven moeilijk. Het kostenreductieplan van 1,25 miljard euro – waarvan 450 miljoen euro al is gerealiseerd – slaagt er in de huidige economische en concurrentiële omgeving enkel in om de achteruitgang van de operationele resultaten wat te vertragen.

Partner Content