Dollar schiet omhoog na sterk Amerikaans banenrapport

© istock

De Amerikaanse economie creëerde de afgelopen maand 271.000 nieuwe jobs. Dat is bijna de helft meer dan analisten hadden verwacht. Daarmee wordt de kans zeer groot dat de Amerikaanse centrale bank in december haar rente voor het eerst sinds de crisis zal optrekken. De dollar steeg na het nieuws met anderhalf procent tegenover de euro.

De aandelenmarkten reageerden verdeeld. Een sterke Amerikaanse economie is goed nieuws voor ondernemingen die er zaken doen, maar tegelijkertijd heeft het gratisgeldbeleid van de Amerikaanse centrale bank de aandelenkoersen mee naar nieuwe records geleid.

De Bel-20-index eindigde de dag met een winst van 1,36 procent. Ster van de dag was Bpost (+8,67%), dat beloond werd voor goede kwartaalresultaten. D’Ieteren (-2,64%) was de sterkste daler in de index na een advies- en koersdoelverlaging van KBC Securities. Het advies gaat van ‘opbouwen’ naar ‘houden’, terwijl het koersdoel fors wordt bijgesteld van 38 naar 32 euro. Aanleiding is de beslissing van D’Ieteren om de verkoop van een kwart van zijn modellen op te schorten naar aanleiding van het sjoemelsoftwareschandaal bij Volkswagen.

Bpost (+8,67%) kende een sterke dag op de beurs. Beleggers reageerden euforisch op de kwartaalresultaten die Bpost gisteravond nabeurs bekendmaakte. Deze waren beter dan verwacht. De omzet klokte in het voorbije kwartaal af op 551 miljoen euro, wat licht onder de verwachtingen lag. De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) kwam echter aanzienlijk boven de verwachtingen uit, op 114 miljoen euro. Analisten verwachtten gemiddeld 105 miljoen euro. De stijging van het bedrijfsresultaat is enerzijds te danken aan de aanhoudende kostenbesparingen (-28,2 miljoen euro in het voorbije kwartaal), vooral dankzij de daling van de tewerkstelling bij het postbedrijf. Daarnaast bleef de daling van het binnenlandse briefverkeer beperkt tot 4,7 procent tegenover 5,7 procent in de eerste jaarhelft, met dank aan een herstel van de reclamepost en de krantenbedeling. Ten slotte stegen de inkomsten uit pakjes meer dan verwacht (+13,5%). Deze stijging was echter nog steeds niet voldoende om de achteruitgang van het binnenlandse briefverkeer te compenseren.

ArcelorMittal (+0,44%) boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 700 miljoen dollar. ‘s Werelds grootste staalproducent verlaagt nogmaals zijn verwachting voor de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) voor het volledige jaar van 6 à 7 miljard dollar naar 5,2 à 5,4 miljard dollar. ArcelorMittal lijdt onder de toevloed van goedkoop Chinees staal. De Chinese staalproducenten kampen met overcapaciteit na de terugval van de binnenlandse vraag naar staal. ArcelorMittal gaf aan dat de staalprijs het voorbije kwartaal 20 procent was gezakt in Noord-Amerika en Europa. De omzet viel daardoor terug naar 15,6 miljard dollar, in vergelijking met 20,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf roept de westerse overheden ook op meer te doen tegen de dumpingpraktijken van de Chinese staalproducenten. Ook de mijnbouwdivisie van de staalproducent leed een operationeel verlies door de lagere prijzen voor steenkool en ijzererts, al bleef dat verlies beperkt tot 2 miljoen dollar. ArcelorMittal gaat verder besparen op zijn cashuitgaven door de investeringen terug te schroeven en het dividend volledig te schrappen. Beleggers reageerden positief op deze laatste aankondiging en zetten het aandeel tijdens de ochtend een tijdlang op winst.

Cofinimmo (-1,18%) zag zijn nettowinst in het voorbije kwartaal stijgen naar 3,90 euro per aandeel, tegenover 2,92 euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is vooral te danken aan de stijging van de waarde van de vastgoedportefeuille. Cofinimmo maakte ook van de lage rente gebruik om zijn schuld goedkoop te herfinancieren, waardoor de rentelasten het voorbije kwartaal daalden van 39,2 miljoen naar 28 miljoen euro. Het netto courante resultaat – een belangrijke graadmeter voor het dividend – daalde van 5,10 naar 4,96 euro per aandeel. Cofinimmo liet in juli verstaan vast te houden aan een bruto dividend van 5,5 euro per aandeel over het volledige boekjaar. De waarde van de vastgoedportefeuille klokte eind september af op 92,29 euro per aandeel. Zorgvastgoed is nu al goed voor 44 procent van de totale portefeuille, terwijl het belang van de kantoren is gedaald naar 39 procent.

Maandag zullen de Duitse handelscijfers beleggers een beter idee geven van de impact van de wereldwijde groeivertraging, en in het bijzonder in China, op de Duitse groeimotor. Een aantal beursgenoteerde ondernemingen komt maandag nog met kwartaalresultaten, waaronder de Duitse bandenproducent Continental en het Franse Vallourec, een belangrijke toeleverancier voor de olie- en gassector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content