Dollar komt steeds dichter in de buurt van crisisniveau

De dollar komt steeds dichter in de buurt van een crisis, dit vanwege het zich opstapelen van de schuldenniveaus in de grootste economie in de wereld. Dat is de mening van Yu Yongding, een voormalig adviseur van de Chinese centrale bank.

Elk herstel van de dollarkoers zal onvermijdelijk van tijdelijke aard zijn, aan een devaluatie van de koers van de munt valt niet meer te ontsnappen. De schulden blijven zich namelijk opstapelen.

Een dergelijk niveau van schulden is volgens Yu niet houdbaar, de situatie verergert van dag tot dag. Hij maakt zich daarom ook grote zorgen over de activa in dollars die door de Chinese regering aangehouden worden.

In het fiscaal jaar dat morgen afloopt zal het tekort op de begroting 1300 miljard dollar bedragen. Uitgedrukt in procenten zou het het op één na grootste deficiet uit d geschiedenis zijn. Alleen 2009 scoort nog minder goed.

Het Congressional Budget Office raamt het totaal tekort voor de komende 10 jaar op 6270 miljard dollar, waar in maart nog maar van 5990 miljard dollar was uitgegaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content