Dollar kan in een diep ravijn vallen, euro achterna
In de Verenigde Staten wordt meer en meer gesproken over de fiscale klip die het land moet nemen. Daarmee wordt verwezen naar de beruchte belastingpiek die bedrijven en huishoudens bedreigt met een verhoging van de belastingen (of beter: een afschaffing van bestande belastingvoordelen) die funest zou zijn voor de economie.
David Bloom, head of global foreign exchange strategy bij HSBC, is van mening dat het probleem veel dieper zit. De Amerikaanse centrale bank kan eventueel iets proberen te doen om de fiscale klip te omzeilen, maar het probleem is dat de slagkracht van de centrale banken (en dan niet alleen die van de Amerikaanse) steeds kleiner wordt.
Niet houdbaar op lange termijn
Het probleem is volgens Bloom dat de dynamiek van het injecteren van geld in het monetair systeem zoals tot dusver is gebeurd op termijn niet houdbaar is.
Deze strategie kan een tijdlang werken, maar op een bepaald moment zal het effect daarvan uitgewerkt zijn.
De gevolgen daarvan gaan aanzienlijk zijn. De dollar kan in een diep ravijn vallen, de euro achterna. De dag van de afrekening zal blijken wanneer duidelijk is dat de getroffen maatregelen er niet in slagen om de economie blijvend te ondersteunen. Een forse daling van de asset prijzen wordt dan onvermijdelijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier