Dollar is geslagen hond en verliest fors terrein
Dat het op de financiële markten snel kan gaan, hebben we de afgelopen maanden meermaals mogen vaststellen. Ook de wisselmarkten zijn gespaard gebleven van snelle, bovengemiddelde bewegingen. De laatste dagen is het weeral prijs: de Amerikaanse dollar brokkelt zienderogen af tegenover alle belangrijke munsten en niets lijkt die afdaling te kunnen tegenhouden.
De cijfers spreken boekdelen. Sinds midden april is de Amerikaanse munt onafgebroken gedaald tegenover de euro van 1,29 tot 1,4 vandaag. Deze week heeft die neerwaartse tendens pas echt vleugels gekregen aangezien de Europese eenheidsmunt slechts 1,34 dollar kostte maandagmorgen. De dollar is hiermee tot het laagste niveau van de afgelopen vier maanden teruggevallen.
De voorbije dagen is de markt op zoek gegaan naar stokken om de Amerikaanse munt te slaan. Uiteindelijk is een hele waslijst uit de bus gekomen. In eerste instantie werd de munt in de verkoop gezet omdat de economie uit een diep dal begon recht te kruipen en de beurshemel opklaarde met winsten van tussen 25 à 35%.
Aangezien de munt als vluchtmunt werd gebruikt gedurende de marktval en de periode van economische rampspoed werden de rollen na verbetering omgedraaid. Daarna begon men te vrezen voor een veel te hoge inflatie binnen enkele jaren. Een economisch herstel gecombineerd met enorme stimuleringsplannen van de overheid en extreem lage rentes zal de inflatie aanwakkeren. De overheid en de centrale bank zullen veel te laat reageren om de monetaire sluizen te sluiten, redeneren de markten.
Nu zit de schrik er diep in dat de VS zijn AAA-rating zou kunnen verliezen. Zeker nu Bill Gross, de invloedrijke beheerder van Pimco, stelde dat de VS uiteindelijk genoegen zal moeten nemen met een ratingverlaging. Veel buitenlandse investeerders die overwogen zijn in dollars, nemen het zekere voor het onzekere en stappen uit. Dat de Amerikaanse economie sneller uit het dal zou kunnen klimmen dan andere handelsblokken of landen, lijkt niet meer te tellen als argument op de wisselmarkten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier