Dollar en euro hebben beiden wind in de zeilen

Ook in muntenland zijn er volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas een aantal grote bewegingen aan de gang. Veel van de groeimarktenmunten hebben veel van hun pluimen gelaten, en die zowel tegen de EUR en USD (EURUSD bewoog relatief vlak).

Voor een aantal tekortlanden zoals Indië is dit niet abnormaal. Het land heeft een groot budget deficit alsook een handelstekort. Dit moet gefinancierd worden door het buitenland.

Als de geldkraan openstaat gebeurt dit relatief gemakkelijk en is de munt stabiel. Anders hebben we veelal te maken met een dalende munt. Niks nieuws onder de zon dus.

Maar wat interessant is is dat ook de overschotten van een aantal typische surpluslanden met een over het algemeen sterk munten aan het afnemen zijn.

Dit heeft alles te maken met een aantal onderhuidse verschuivingen. Het model van veel van deze landen, gebaseerd op export naar het Westen zijn limieten lijkt te hebben bereikt.

Relatief gezien stijgen de loon en productiekosten van deze landen. En er staat ook ergens een grens op de hoeveelheid die het Westen kan/wil afnemen.

Bovendien stijgt de consumptie in de groeilanden naarmate de bevolking rijker wordt en er stilaan een systeem van sociale zekerheid op gang wordt getrokken.

Kortom, het ziet er naar uit dat de EUR en de USD als dollar er voor de komende maanden en jaren nog niet zo slecht uitzien dan de meeste investeerders denken. En misschien ligt juist daarin de opportuniteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content