Dispuut tussen China en Japan weegt op Aziatische beurzen

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in het rood, zonder dat er sprake is van grote bewegingen bij de belangrijkste indices. Op de beurs van Japan, waar vandaag na een feestdag opnieuw werd gehandeld, was het sentiment eerst redelijk goed maar nadien kwamen de koersen er toch weer onder druk te staan.

Op de achtergrond is er natuurlijk nog altijd geen oplossing gevonden voor de Europese schuldencrisis, maar daarnaast lijkt het dispuut tussen China en Japan steeds scherpere vormen aan te nemen. Inzet van het conflict tussen beide landen zijn enkele eilandjes waar zich echter olievelden zouden bevinden.

Prijs van koffie is weer gedaald

De prijs van een pond koffie daalde volgens Royal Bank of Scotland opnieuw met 4 procent. De oogst in Brazilië verloopt voorspoedig en de International Coffee Organisation (ICO) verwacht dat de opbrengst in het oogstjaar 2012-2013 met 16 procent zal toenemen naar een nieuw recordniveau.

Ook Conab, een overheidsinstantie die de oogsten voorspelt, gaat uit van een recordopbrengst van 50,48 miljoen zakken

(van 60 kilogram).

Uit cijfers van exportorganisatie CeCafe blijkt dat Brazilië in augustus 2,21 miljoen zakken koffie uitvoerde, 17 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

In Costa Rica vond vorige week een aardbeving plaats met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. De koffieplantages in het Midden-Amerikaanse land liepen geen schade op. De prijs van een pond suiker daalde met 2 procent.

Suiker was sinds augustus 2010 niet meer zo goedkoop. Na een moeilijke start van de oogst lijkt de opbrengst in Brazilië toch te zullen meevallen.

Rusland oogstte in de periode tot 10 september 582.200 ton suikerbieten, 5,45 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Katoen liet 1 procent liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content