Didier Saint-Georges (Carmignac): “Hoe zit het met de groeimarkten?”
In India wordt de consumptie in de plattelandsgebieden, die goed is voor 55% van de totale consumptie, nog altijd aangedreven door de stijging van de levensstandaard en subsidies van de centrale overheid.
Brazilië lijkt de economie nog altijd zeer goed aan te pakken: de recente verhoging van het minimumloon met 14%, de goed presterende arbeidsmarkt en de aanhoudende instroom van buitenlandse investeringen in infrastructuurprojecten, geven een duidelijk zicht op de groei, die in 2012 naar verwachting op 3,5 tot 4% zal uitkomen, ondanks de daling van de overheidsuitgaven. Wie over de groeimarkten praat, kan echter moeilijk om China heen.
Didier Saint-Georges (Carmignac): “In China kan als gevolg van het Chinese Nieuwjaar maar weinig uit de statistieken van het begin van het jaar worden afgeleid. Wanneer we echter naar de tendensen van de verschillende parameters kijken, waaronder het elektriciteitsverbruik, zien we duidelijk dat de economische groeivertraging, die de overheid wenste en zorgvuldig heeft georkestreerd, is ingezet. In 2012 zal de groei uitkomen op 7,5 tot 8%. De onzekerheid betreft veeleer het tempo waarin de Chinese overheid haar monetaire beleid in lijn met deze groeivertraging zal versoepelen. Het is namelijk duidelijk dat zij de woningsector weer helemaal onder controle wil hebben alvorens de teugels ink te laten vieren. Het is te verwachten dat de verplichte kapitaalreserves voor Chinese banken (-50 basispunten in februari) geleidelijk verder worden verlaagd en gevolgd zullen worden door een verlaging van de beleidsrente.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier