Dexia wordt met twee belangrijke problemen geconfronteerd

Albert Ploegh, bankenanalist van ING, is van mening dat Dexia met twee belangrijke problemen wordt geconfronteerd. Hij reageert daarmee op het artikel verschenen in De Tijd waarin te lezen stond dat gouverneur van de Belgische centrale bank achter gesloten deuren in het parlement zou hebben verklaard dat Dexia dringend moet geherkapitaliseerd worden.

Het bericht kwam door toedoen van Jean-Marie Dedecker ter ore van het grote publiek. Het eerste en belangrijkste probleem van Dexia is volgens de analist de financiering, het tweede de te hoge leverage in functie van het kapitaal. Ploegh merkt verder op dat het artikel redelijk vaag blijft.

Het kapitaal van Dexia is opgesoupeerd en dus moet er nieuw kapitaal komen. De grootaandeelhouders, waarbij we op de eerste plaats aan Arco en de Gemeentelijke Holding denken, zitten op droog zaad en kunnen dus niet ter hulp komen. Dat betekent dat de Franse en de Belgische overheid met geld over de brug zullen moeten komen. Op die manier loopt de schuldengraad van beide landen verder op.

Zeer voorzichtig blijven met Dexia

Ploegh berekende een Core Tier 1 ratio van 7,30%, wat allesbehalve een comfortabele marge lijkt. Tegen die achtergrond is een herkapitalisatie van de bank zeker niet uitgesloten. De analist denkt dat de Europese Commissie uiteindelijk de kostprijs van de garanties gaat verlagen.

Dat heeft tot gevolg dat de vooruitzichten voor wat er gaat overblijven voor de aandeelhouders er zeer flauw uitzien. Ploegh blijft dan ook zeer voorzichtig voor de aandelen Dexia, hij handhaaft een verkoopadvies voor het aandeel met daaraan gekoppeld een koersdoel van 0,10 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content