Deutsche Bank meer risicovol, aandeel krijgt slechts neutraal advies

De onderliggende resultaten van Deutsche Bank in het vierde kwartaal waren iets zwakker dan verwacht, maar de hoger dan verwachte kapitaalratio’s van de bank verrassen.

Het verlies kwam teleurstellend uit op EUR 2,6 miljard euro, maar daarin waren ook eenmalige items verwerkt. In totaal zette de bank EUR 3,7 miljard opzij voor bijzondere lasten en goodwill.

De omzet steeg met 14% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar tot EUR 7,9 miljard. Dat was conform de gemiddelde analistenverwachtingen.

De grootste verrassing lieten de kapitaalratio’s zien. De kernkapitaalratio stond eind 2012 op 8%, 0,8% hoger dan de eigen prognose.

Voor het eerste kwartaal van 2013 ziet Deutsche Bank de core tier 1 ratio verder stijgen naar 8,5%. De bank heeft zijn blootstelling aan risicovolle activa al met EUR 80 miljard afgebouwd.

De doelstelling om EUR 90 miljard aan risicovolle bezittingen aan het eind van dit kwartaal af te stoten, wordt verhoogd naar meer dan EUR 100 miljard.

De bank verwacht eind 2015 op een kernkapitaalratio van meer dan 10% uit te komen. Daarnaast verloopt de integratie met Postbank voorspoedig, en zijn er positieve marktsignalen voor dit jaar.

ABN Amro handhaaft de opinie houden voor de grootste bank van Duitsland. Over de gehele linie namen de inkomsten licht af, maar de kapitaalratio’s van de bank verbeterden tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat van concurrenten.

Ook werd een zonnigere outlook afgegeven voor 2013. Daarmee daalt het risico op een aandelenemissie.

Daarentegen staat een verhoogde kans op meer juridische kosten en hogere kosten door strenger bankentoezicht. Deutsche Bank wil uitblinken in zakenbankieren. Dat maakt de bank in het huidige klimaat meer risicovol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content