Details over stress tests zelf doorslaggevend voor reactie financiële markten

De spanning loopt hoog op met de resultaten van de stress tests voor de Europese banken op komst. De details over de stress tests zelf gaan waarschijnlijk doorslaggevend worden voor reactie op de financiële markten.

Peter Braendle, fondsbeheerder bij Swisscanto Asset Management in Zurich, is van mening dat de stress tests een slag in het water zullen blijken te zijn wanneer er weinig of niets wordt verteld over de manier waarop de testen werden opgesteld.

Het publiceren van alleen maar de resultaten van de stress tests zou nieuwe onrust op de financiële markten kunnen veroorzaken. Tot dusver zijn echter maar weinig details over de testen bekendgemaakt.

De financiële markten vrezen daarom dat de voorwaarden van de testen niet streng genoeg werden opgesteld. In de Verenigde Staten werden die voorwaarden gepubliceerd alvorens de resultaten van de testen gepubliceerd werden, in Europa is dat dus niet gebeurd.

Op de beurs stegen de koers van de Amerikaanse banken op de beurs met 36% na de publicatie van de resultaten. De vraag is uiteraard of we een gelijkaardige reactie in Europa te zien gaan krijgen.

De Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, die 54 aandelen bevat, is deze maand al met 9,30% gestegen, vooruitlopend op het succes van de testen. Naargelang van de bron zouden de Europese banken 30 tot 85 miljard euro moeten ophalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content