Derivaten kunnen crisissituatie in stroomversnelling brengen

Wall Street is vandaag hoger geopend, met redelijke winsten voor de belangrijkste indices. De Nasdaq wint ongeveer 1%, waarbij Apple de come-back boven het niveau van 600 dollar poogt te realiseren. Op het vlak van bedrijfsresultaten was Pfizer vandaag zowat de enige blikvanger.

De nettowinst van het farmabedrijf is met 19% gedaald, dit op de eerste plaats als omzetverlies ten gevolge van het aflopen van het patent op Lipitor. De cijfers waren op zich redelijk, maar zaten al in de koers van het aandeel verrekend. Die geeft lichtjes terrein prijs.

Amerikaanse woningmarkt zendt redelijke signalen uit

In de Verenigde Staten waren de huizenmarktindicatoren volgens ABN Amro over het algemeen redelijk. Het cijfer over de pending homesales, het aantal transacties van voorlopige koopcontracten, liet een stijging zien.

De orders van duurzame goederen vielen op het eerste gezicht tegen. Echter, als dieper naar dit cijfer wordt gekeken, dan blijkt dat enkele belangrijke subcomponenten er niet zo slecht uitzagen. Zo bleek het cijfer over de verscheping van duurzame goederen, een relevante indicator voor de investeringsgeneigdheid, met 2,6% te zijn gestegen.

Derivatenposities kunnen eurocrisis in stroomversnelling brengen

Mark Mobius, fondsbeheerder bij Franklin Templeton, waarschuwt dat het eigenlijke gevaar dat Europa bedreigt vaak onderschat worden. Het zijn namelijk de afgeleide producten die het grootste gevaar vormen.

De derivatenposities kunnen de eurocrisis in een stroomversnelling brengen, vooral omdat er zo grote posities in deze gevaarlijke producten werden ingenomen door de banken.

Daardoor lopen niet alleen de Europese banken zelf gevaar, maar ook de Amerikaanse banken. Die bezitten namelijk het leeuwendeel van de CDO’s, de verzekeringsproducten tegen een wanbetaling van de Europese landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content