Depressie wereldeconomie kan worden voorkomen

Het Amerikaanse BBP kromp 3,8% in het vierde kwartaal van 2008 en gecorrigeerd voor voorraadopbouw bedroeg de daling 5,1%.

Weliswaar waren beide cijfers iets beter dan verwacht, maar volgens Theodoor Gilissen Bankiers er is nog geen teken dat de diepte van de recessie mee zal vallen en het ergste achter de rug is.

De hoge voorraadopbouw vertekent de cijfers, waardoor de krimp in het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk nog groter zal zijn en het dieptepunt van de recessie dus nog moet komen, tenzij de cijfers over het vierde kwartaal nog sterk neerwaarts worden herzien.

De voorraadopbouw leidt er ook toe dat deze voorraden de komende maanden verkocht dan wel afgeschreven moeten worden, waardoor productie, werkgelegenheid en winsten verder zullen verslechteren.

Ook de exportgroei zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers de komende maanden sterker onder druk komen, doordat de recessie zich ook in andere landen verdiept.

Enige positieve uitzondering in de cijfers was de stijging van de overheidsuitgaven. Door alle stimuleringsmaatregelen zullen deze voorlopig een positieve bijdrage leveren aan de groei, maar onvoldoende om de recessie te keren.

Wel leveren de voorgestelde investeringen in infrastructuur, onderwijs en kenniseconomie op lange termijn meer voordeel op dan belastingverlagingen. Samen met de monetaire acties kan hierdoor volgens Theodoor Gilissen Bankiers een depressie worden voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content