Deflatie en overheidsschuld bedreigen Japanse economie

Standard & Poor’s heeft de outlook voor Japan verandert van stabiel naar negatief. Dergelijke verlaging gaat meestal steeds een verlaging van de kredietrating zelf vooraf.

Het ratinghuis dreigt de kredietrating effectief te verlagen indien de Japanse economie zo zwak blijft en indien er niet gebeurt om de torenhoge schulden af te bouwen.

De verlaging van de outlook kwam als een verrassing, hoewel S&P de “AA” long-term debt rating bevestigde. Japan zal ook maatregelen moeten nemen om de deflatiedruk weg te nemen.

De overheidsschuld is een ander verhaal. Japan draagt de grootste publieke schuld van alle geïndustrialiseerde landen en S&P verwacht dat die schuldenlast verder zal oplopen tot 115% van het BBP.

De verlaging van de outlook van Japan doet in de verte ook onweerswolken samentrekken boven de kredietrating van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

In beide gevallen is de schuldengraad eveneens fors opgelopen als gevolg van massale uitgaven om de economie opnieuw op de rails te krijgen.

Christian Carrillo, senior rates strateeg bij Societe Generale in Tokio, verwacht dat Japan dit jaar gedwongen zal zijn om voor een bedrag van 44.300 miljard yen aan overheidsobligaties uit te geven. Wanneer dat gebeurt, kan de kredietrating in de tweede helft van het jaar worden verlaagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content