Definitieve einde van het anti-euro denken

Een munt die wordt gewantrouwd omdat de waarde niet valt te berekenen, zoals het geval zou zijn bij het uiteenvallen zoals boven omschreven, zal volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer eerder in een vrije val raken.

De koersstijging van de afgelopen weken bij de euro mag dan ook worden gezien als het definitieve einde van het anti-euro denken. Natuurlijk is het niet zo dat er nooit meer een eurocrisis kan komen.

Dat zal kunnen bijvoorbeeld door politieke onwil. Als er in Spanje een regering zou komen die haar exportindustrie wil helpen dan zal de eerste maatregel zijn dat men uit de Euro stapt. Immers de stijgende koers van de Euro is schadelijk voor de exporterende industrie.

Maar zover zal het voorlopig niet komen. Spanje wil graag in de Euro en men is veel meer afhankelijk van de handelsstromen in de Eurozone dan van de export buiten deze economische zone.

Dat was overigens ook het doel van de creatie van de Euro. Ons continent moest een economische impuls krijgen door de eenheidsmunt.

Dat dit op dit moment niet is betekent niet automatisch dat dit ook niet zal komen. De kansen op groei in de Eurozone zijn zeker aanwezig maar dan natuurlijk alleen als overheden de gemiddelde burger wat meer lucht gaat geven.

Dat behoeft niet direct door het terugdraaien van de vele bezuinigingsmaatregelen maar ook gewoon door hogere economische groei waardoor men geen verdergaande bezuinigingsmaatregelen behoeft te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content