Definitief einde van de eurocrisis
Afgelopen vrijdag eindigde volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer de eurocrisis definitief. En dat omdat Duitse rechters van het grondwettelijk hof in Karlsruhe advies vragen aan hun collega’s bij Europese Hof van justitie.
De Duitse rechters bogen zich over de vraag of de Europese Centrale Bank (ECB) zich schuldig zou kunnen gaan maken aan monetaire financiering. In een aantal landen waaronder Duitsland is dit bij wet verboden omdat op deze manier een overheid geld zou kunnen lenen van een centrale bank.
Dat zou de onafhankelijkheid van een centrale bank in gevaar kunnen brengen. Daarnaast zorgt monetaire financiering voor een mogelijke hyperinflatie. Overheden zouden immers ongebreideld geld kunnen lenen omdat de entrale bank toch koopt. Het was niet vreemd dat onder andere de Duitse Bundesbank (DB)een klacht had ingediend bij het Hof in Karlsruhe.
Immers de Europese centrale bank had de mogelijkheid gecreëerd dat zij via het OMT (Outright Monetary Transactions) programma in 2012 onbeperkt staatsleningen van landen zou kunnen opkopen. Monetaire financiering volgens de DB.
De ECB stelde echter dat dit niet zo was omdat men de leningen pas opkoopt nadat ze zijn uitgegeven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier