Deceuninck heeft grote blootstelling aan Turkije

De beurzen ondergingen volgens Geert Van Herck van Leleux een “groeilandenschok”. Sinds de Amerikaanse centrale bank midden vorig jaar aankondigde het geweer van schouder te gaan veranderen i.v.m. haar soepel geldbeleid, vond er een exodus van buitenlands kapitaal uit de groeilanden plaats.

Deze exodus zette de munten van de groeilanden onder zeer zware druk. Eén van de grootste slachtoffers tot hiertoe is de Turkse lira.

Om de munt te ondersteunen verhoogde de Turkse centrale bank de kortetermijnrente tot 10%.

Een Belgisch aandeel met een grote blootstelling aan Turkije is Deceuninck. De West-Vlaamse producent van PVC-raamprofielen heeft belangrijke activiteiten in Turkije.

Het spreekt voor zich dat de koersdaling van de TRL op de omzetgroei in EUR zal wegen. De cijfers van het derde kwartaal van 2013 wezen daar reeds op : in EUR was er een omzetdaling in Turkije (en de regio emerging markets die vanuit dat land bevoorraad worden) terwijl bij een overanderde wisselkoers de omzet op de lokale Turkse markt met 4,4% steeg.

Voor de komende kwartalen moeten we er wel rekening mee houden dat de Turkse renteverhoging voor een tijdelijke periode van wat lagere groei kan zorgen die ook de Turkse huizenmarkt niet onberoerd zal laten. Van Herck heeft een advies afbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content