Danny Reweghs

‘December mogelijk zwakste beursmaand van het jaar’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Als de beurs deze maand zou zakken, dan zal dat de zwakste beursmaand van 2017 zijn en bijgevolg voor een primeur zorgen voor de afgelopen negentig jaar.

Voor Amerikaanse aandelenbeleggers is 2017 een wonderbaarlijk jaar geworden. Niet alleen zijn de lokale indices de afgelopen twaalf maanden 17 procent (Standard&Poor’s500-index) tot 25 procent (Nasdaq-index) gestegen.

Door de daling van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere munten bedragen de rendementen in Europa en de opkomende landen ook 20 procent en meer. Een uitzonderlijk sterk jaar.

Europese investeerders in aandelen moet het met flink wat minder doen, tenzij ze zich hebben ingedekt tegen een dollardaling. De opbrengsten liggen hier eerder tussen 5 en 10 procent omdat dat de stijgingen zijn van de meeste Europese beursindexen en de straffere stijgingen elders zijn afgeroomd door de sterke euro.

Steeds hoger

Voor die fraaie returns op Wall Street is ook een weinig voorkomend fenomeen verantwoordelijk. De S&P500-index is dit jaar elke maand hoger afgesloten dan de stand aan het begin van de maand. Er is slechts één kleine uitzondering op die regel, en dat is de maand maart. Dan ging de belangrijkste index -0,04 procent lager.

De S&P500-index heeft dus een bijna perfect parcours afgelegd in een financieel jaar waarin beleggers afgeleerd zijn zich nog zorgen te maken. Het betekent ook wel dat de Amerikaanse aandelenmarkt nu al acht maanden (van april tot en met november) op rij elke maand is gestegen. Dat hebben we niet meer gezien sinds 2007.

December nooit slechtste

Vanuit historisch perspectief zijn de vooruitzichten voor december erg bemoedigend. Het is sinds de start van de maandelijkse berekeningen voor de S&P500 in 1928 nog nooit gebeurd dat december de zwakste beursmaand van het jaar is.

December is overigens de enige maand met die status. De slechtste beursmaand is augustus (12 keer), gevolgd door september en oktober (elk 10 keer). De periode augustus-oktober is historisch duidelijk de zwakste beursperiode.

Dit jaar is het anders. Als de beurs deze maand zou zakken, dan zal dat de zwakste beursmaand van 2017 zijn en bijgevolg voor een primeur zorgen voor de afgelopen negentig jaar.

Onmogelijk is dat niet, gezien de erg sterke prestatie voorheen en de vaststelling de jongste dagen dat de technologiebeurs Nasdaq, die onbetwist de leiding heeft gehad in de klim van de voorbije jaren en dit jaar, opvallend achterblijft op de andere indices (S&P500-index en vooral de Dow Jones-index).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content