‘De westerse aandelenmarkten zijn nog niet uit de zorgen’

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We hebben de voorbije jaren al vaker aangegeven dat het dit en de komende jaren voor alle beleggers belangrijk is naar de rente-evolutie te kijken. Want de stijging van bijna alle financiële activa in de afgelopen jaren is in minder of meerdere mate het gevolg van de uiterst soepele monetaire politiek van de centrale banken.

Vorig jaar was ineens sprake van een opwaartse rentedruk. Zo klom de tienjarige Amerikaanse rente van een dieptepunt van 1,35 procent midden 2016 naar een piek van 3,2 procent midden oktober 2018. Het was geleden van het voorjaar van 2014 dat de Amerikaanse tienjarige rente nog boven 3 procent had gestaan. Europa haakte al veel vroeger af. Na het brexit-referendum dook de Duitse tienjarige rente in de zomer van 2016 naar -0,2 procent, om in februari 2018 weer op het niveau van +0,75 procent te staan. Maar sinds het de Italiaanse verkiezingen in mei is de trend weer dalend.

Nieuwe duik

Even leek het erop dat het einde van een van de strafste stierenmarkten in obligaties uit de financiële geschiedenis in zicht was. Het begin van die stierenmarkt lag in 1981. Maar de wereldwijde groeivertraging als gevolg van de onzekerheid door het ernstige handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China duwde de Amerikaanse tienjarige rente enkele weken geleden weer van 3,2 naar 2,4 procent. Het bleek ook geen unicum dat obligatiebeleggers wilden betalen om te mogen beleggen in langlopende Bunds, Duitse overheidsobligaties. Zowat een maand geleden dook de Duitse tienjarige rente opnieuw lichtjes onder het nulpunt.

Geen normalisering rente

De stevige rentebewegingen werden, zoals gebruikelijk de voorbije tien jaar, mede ingegeven door de wijzigingen in de politiek van de centrale banken. Zo keerde Fed-voorzitter Jerome Powell nogal drastisch het geweer van schouder door een langere pauze in het Amerikaanse rentebeleid aan te kondigen. Concreet betekent dat dat de Federal Reserve geen renteverhogingen zal doorvoeren. Ook stopt de Amerikaanse centrale bank binnenkort gestopt met de afbouw van haar balans. De Europese Centrale Bank was vorig jaar nog trots dat ze kon aankondigen met de monetaire versoepeling te kunnen stoppen. Maar een normalisering van de rente is nog niet voor morgen, want de ECB besliste de eerste renteverhoging niet meer in 2019 door te voeren.

Overtrokken beursklim

De rentedaling in de westerse wereld was opnieuw uitstekend nieuws voor de aandelenmarkten. Sinds kerstavond is dan ook een veel sterkere herstelbeweging op gang gekomen dan we hadden ingeschat. We blijven evenwel nog bij ons basisscenario dat de westerse aandelenmarkten nog niet uit de zorgen zijn. We verwachten dat ze weldra minstens een deel en mogelijk volledig het herstel sinds eind vorig jaar zullen kwijtspelen. Een nieuwe historische top is eerder symbolisch/anekdotisch. Minstens voor even is een einde gekomen aan de sterke terugval van de rentestanden. Op een eventuele deal tussen de VS en China hebben de markten de voorbije weken en maanden al vooruitgelopen. Het is toch uitkijken voor de bedrijfsresultaten. Kijk maar even naar de koersreactie bij Umicore. We zagen het voorbije kwartaal toch wereldwijd margedruk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content