De rijken uitpersen als citroenen lost uiteindelijk niets op

In Frankrijk heeft François Hollande een begerig oog laten vallen op het geld van de meest begoeden, in de Verenigde Staten wil president Barack Obama de rijken eens flink belasten en ook in eigen land wordt het gat in de begroting gedicht met het geld van de meestbegoeden.

Uiteraard is het niet meer dan logisch dan dat de sterkste schouders de zwaarste lasten bedragen, maar uiteindelijk heeft toch alles zijn grenzen. Peter Morici, professor aan de Smith School of Business, heeft de rekening voor de Verenigde Staten even gemaakt.

In 2013 zal het tekort op de Amerikaanse begroting meer dan 1.000 miljard dollar bedragen, tegenover 161 miljard dollar in 2007. Social Security, Medicare, Medicaid en andere sociale voorzieningen zijn goed voor 665 miljard dollar van de gedane uitgaven, bovendien moet er ook nog eens rekening worden gehouden met de inflatie.

Zelfs wanneer de rijken hard worden aangepakt, zal het gat niet worden gedacht. Morici wijst er op dat de Amerikanen vooral op de uitgaven moeten besparen, alleen de belastingen verhogen volstaat geenszins.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content