Danny Reweghs

‘De rente-ontwikkeling wordt dit jaar een belangrijk thema op de financiële markten’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het beursjaar 2018 is in de eerste weken nog een verlengstuk van het sterke beursjaar 2017 op Wall Street en het zeer degelijke jaar in Europa. De opmars blijft voorlopig onstuitbaar.

De Amerikaanse beurs profiteert nog volop van de forse verlaging van de vennootschapsbelasting, die eind vorig jaar in de Verenigde Staten is aangenomen. Het was tot nu de belangrijkste trofee voor president Donald Trump. Het betekent een flinke bonus voor de beursgenoteerde ondernemingen, vooral voor de bedrijven die miljarden liquiditeiten buiten de Verenigde Staten hadden geparkeerd.

De Amerikaanse beurs profiteert nog volop van de forse verlaging van de vennootschapsbelasting

Een bijkomende bonus voor Wall Street sinds ongeveer een jaar blijft de verzwakking van de dollar tegenover de belangrijkste andere wereldmunten, in het bijzonder de Chinese yuan (renminbi) en de euro. Dat laatste is natuurlijk een handicap voor de Europese aandelenmarkten en de belangrijkste reden waarom de Europese index vorig jaar alweer minder fors is gestegen dan de Amerikaanse.

Maar die handicap wordt aan het begin van 2018 gecompenseerd door de beste economische vooruitzichten van het afgelopen decennium en een aantrekkende fusie- en overnameactiviteit. Kijk maar naar Euronext Brussel. Tijdens de eerste tien beursdagen mochten we al drie overnamebiedingen noteren: TiGenix, Ablynx en Vastned Retail Belgium. Dat is evenveel of zelfs meer dan in een gemiddeld beursjaar in Brussel.

Trendommekeer

Voorlopig lijken er weinig wolken aan de staalblauwe beurshemel. En toch krijgen we regelmatig de vraag naar welke signalen moet worden gekeken die een terugval op de aandelenmarkten kunnen aankondigen.

Wat die eerste dagen toch wel opvalt, en wat verschilt van het grootste deel van 2017, is de stijgende rente. Zo is de Duitse tienjarige rente verdubbeld in nauwelijks enkele weken tijd (van 0,3 naar 0,6%).

Vergeet niet dat de lage rente de drijvende kracht is geweest achter de forse stijging van veel beleggingsactiva

In absolute cijfers blijft dat uiteraard een laag cijfer, maar de obligatiemarkten geven daarmee toch ook uiting aan het besef dat het wellicht eind september gedaan is met het opkoopprogramma van obligaties in de eurozone. Het is nog maar een kwestie van maanden en niet meer van jaren dat de toevloed aan liquiditeit van de centrale banken richting de markten zal gaan omkeren naar een inkrimping. Economen zijn het niet eens over de impact daarvan op de financiële markten.

Hoe dan ook wordt de rente-ontwikkeling dit jaar een belangrijk thema op de financiële markten. Dat bewijzen de eerste dagen al. De focus van de beleggers zal dan ook meer verschuiven van de groei- en de werkloosheidscijfers naar de inflatiecijfers. Houd dit jaar dus goed de ontwikkeling van de rente in de gaten. De vaststelling dat de langdurige neerwaartse trend wordt gebroken, kan zenuwachtigheid bij beleggers veroorzaken. Vergeet niet dat de lage rente de drijvende kracht is geweest achter de forse stijging van veel beleggingsactiva, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, kunst tot oldtimers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content