De crash van Volkswagen

© Reuters

Ondanks enkele individuele turbulenties hebben de Europese beurzen zich deels hersteld van de negatieve reactie afgelopen vrijdag op het besluit van de Federal Reserve (Fed) om geen eerste renteverhoging door te voeren.

Wellicht verwachten steeds meer beleggers nu dat de Europese Centrale Bank op het status-quo van de Fed zal reageren met bijkomende stimuleringsmaatregelen. De Eurostoxx50-index en de Bel-20-index lieten afgerond een vol procent herstel optekenen.

Volkswagen (-18,2%) werkte zich op een heel negatieve manier in de schijnwerpers. De koers crashte nadat dit weekend bekend raakte dat de grootste autobouwer van Europa in de Verenigde Staten heeft geknoeid met apparatuur die de uitstoot van dieselwagens moet controleren. Zowat 0,5 miljoen dieselwagens van Volkswagen en Audi zouden daardoor veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan toegelaten. De excuses van CEO Martin Winterkorn konden op geen genade van de aandeelhouders rekenen. Er ging 16 miljard euro beurskapitalisatie verloren, ongeveer het bedrag van de boetes (18 miljard dollar) dat mogelijk wordt geclaimd. Dat lijkt een overtrokken reactie, omdat in de praktijk doorgaans maar een deel van het geclaimde bedrag wordt toegewezen. Maar de reputatieschade is natuurlijk een feit. De minder sterke marktpositie van de groep in de Verenigde Staten zal er zeker niet steviger door worden.

Dialog Semiconductor (-18,0%) was eveneens een flinke uitschuiver op de Duitse beurs. De succesvolle chipleverancier van Apple voor smartphones en tablets doet een hoog overnamebod op zijn Amerikaanse sectorgenoot Atmel Corp, een specialist in halfgeleiders voor de auto-industrie en industriële machines. Dat bod van 4,6 miljard dollar in aandelen van Dialog en in cash bedraagt bijna evenveel als de eigen beurskapitalisatie. Bovendien bedraagt de geboden premie met 43 procent het dubbele wat het voorbije jaar gemiddeld aan premies in de sector werd betaald. Vandaar dat de markt schrikt van het voortvarende bod en minstens een serieuze verwatering vreest via een zware kapitaalverhoging.

Zurich Insurance Group (-2,5%) blies de overnameplannen van RSA Insurance Group (-21,3%) af. Eerder hadden de Zwitsers zich bereid getoond 5,6 miljard pond te betalen voor hun Britse sectorgenoot. Maar een erg zwak derde kwartaal van Zurich Insurance Group – waarin het wellicht 200 miljoen dollar heeft verloren door schadeclaims in China, als gevolg van de recente ontploffingen aldaar – doet de bedrijfsleiding besluiten het voorzichtiger aan te doen. De focus ligt nu eerst op het aanpakken van de eigen business. De markt schrikt van die beslissing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content