De Belgische belegger blijft optimistisch en gelooft niet in deflatie
De beleggersbarometer van ING blijft vrij optimistisch en wint 1 punt in juni. Het optimisme van de belegger over de economische toestand en de financiële markten verandert volgens Philippe Ledent, senior economist ING België, erg traag maar gaat de goede richting uit.
De Belgische belegger gelooft momenteel niet in een deflatiescenario voor België. Toch wordt zijn gedrag ietwat beïnvloed door de lage rente, al is hij daarom niet bereid om grote risico’s te nemen.
De beleggersbarometer wint weer een klein beetje terrein in juni, nadat hij twee maanden op rij was teruggevallen. Hij komt op 116 punten uit, wat nog altijd veel hoger is dan het neutrale peil van 100 punten.
De lichte verbetering van de beleggersbarometer is hoofdzakelijk te danken aan het verwachte verloop van de economische situatie in België voor de komende drie maanden.
Het percentage personen dat denkt dat de economische toestand onveranderd zal blijven, is immers met 3 punten gedaald, hoofdzakelijk ten voordele van de mensen die denken dat de situatie een beetje zal verbeteren (+4 punten).
ING ziet trouwens een vergelijkbare evolutie voor de prognoses over de Belgische beursindex. 39% van de respondenten denkt dat de beurs de komende drie maanden ietwat zal stijgen (+4 punten tegenover mei), terwijl het aantal mensen dat meent dat de beurs over die periode stabiel zal blijven met 3 punten daalt.
Het is dan ook logisch dat de Belgische belegger zich meer aangetrokken voelt tot beleggingen in risicosectoren: terwijl in mei amper 19% het een gunstige periode voor risicovolle beleggingen vond, zijn er dat in juni 30%.
Volledigheidshalve voegen we er wel aan toe dat het aantal respondenten dat afkerig is van risico’s ook ietwat is gestegen.
Ten slotte zijn de beleggers er nog altijd helemaal niet uit of het nu het juiste moment is om obligaties te kopen: 21% van de ondervraagden meent dat het een gunstige periode is, 34% denkt het tegenovergestelde en bij 37% zijn de meningen verdeeld. Het antwoordensaldo blijft toch in het nadeel van de obligaties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier