De bancaire sector is nog steeds attractief

De paniek op de financiële markten als gevolg van het diplomatiek rondje armworstelen rond de Krimaffaire en de mogelijke economische sancties daarrond heeft de banksector de afgelopen dagen onder druk gezet.

Maar de geopolitieke twijfels die op de financiële instellingen wogen (en op de markten) zijn volgens Arnaud Delaunay van Leleux vervolgens geleidelijkaan verdwenen.

Feitelijk genomen is de problematiek rond Oekraïene en Rusland op bancair gebied vooral een probleem voor banken uit Oostenrijk, Italië (Unicredit) en in mindere mate Frankrijk met Société Generale (via Rosbank dat voor 94% eigendom is van de Franse bank 94%).

De andere Europese banken hebben voor de overgrote meerderheid hun activiteiten in Rusland al sterk

afgebouwd.

Beleggen in banken als beleggingsthema is dit jaar opnieuw in trek. Ter herinnering, Delaunay heeft in 2013 regelmatig koopadviezen uitgebracht voor de belangrijkste Europese bankaandelen (KBC, BNP Paribas, Crédit Agricole en Deutsche Bank) en hij herhaalt dit advies voor 2014.

Als belangrijkste redenen ziet hij de nog steeds lage waarderingen, de kredietrisico’s die blijven afnemen (en dit draagt positief bij tot de nettowinst), de uitgifte van nieuwe aandelen die het eigen vermogen hebben versterkt en de overgrote meerderheid van de banken hebben een ratio Core Tier 1 tussen 9 en 12% (het vereiste minimumniveau is 9%). Crédit Agricole krijgt van Delaunay een advies opbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content