De 5 beste Belgische aandelen voor 2015
Resilux en Barco zijn twee van de vijf Belgische aandelen die iedere belegger in 2015 nauwgelet in de gaten moet houden.
1. Tessenderlo Group
Tessenderlo Group heeft net een kapitaalverhoging achter de rug. Die moet de balans verstevigen en de reeds aangekondigde, toekomstgerichte investeringen in onder meer België en de VS financieren.
Tessenderlo Group is geen evidente keuze, want toch het ‘lelijke eendje’ van de Brusselse beurs de voorbije jaren en zelfs al langer was.
De huidige koers is deze van 5 jaar geleden, maar ook van 10 en zelfs 20 jaar geleden. De voorbije jaren werd een flinke transformatie doorgevoerd, die veel geld heeft gekost. Maar die transformatie is afgerond en bovendien is er met Picanol een nieuwe referentie-aandeelhouder gekomen.
Topman Luc Tack heeft de touwtjes strak in handen genomen en heeft de afgelopen kwartalen al laten zien en aanvoelen dat hij van Tessenderlo Group weer een rendabel industrieel bedrijf kan maken met een rooskleurige toekomst.
Niet vergeten dat Picanol 22 EUR per aandeel betaalde om de referentieaandeelhouder te worden. En dat Luc Tack de afgelopen maanden nog aandelen heeft bijgekocht. U kan nog steeds aan een lagere prijs instappen. Een topkandidaat voor 2015, maar ook nog voor de jaren nadien.
2. Resilux
Het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Wetteren staat vooral bekend als een producent van PET-voorvormen en flessen. Daarin is het als middelgrote, maar wel paneuropese speler een gestage groeier.
Een recente verkoop in de sector geeft echter aan dat die business eigenlijk al de huidige beurskapitalisatie verantwoordt. Sinds enkele jaren is daar bovendien een tweede dimensie bijgekomen. Met name AirOPack, een revolutionaire en milieuvriendelijke verpakkingstechnologie, die aerosol vervangt. Die technologie mag als definitief doorgebroken beschouwd worden na de aankondiging van een deal met Procter&Gamble.
De markt wacht al enige tijd op de lancering van het eerste P&G-product (wellicht Gillette scheerschuim) met AirOPack. Alvast komt er bij P&G een tweede fabriek voor deze nieuwe technologie. Vanaf 2015 moet deze tweede afdeling ook gaan bijdragen tot de groepswinst.
3. Umicore
Umicore heeft in 2014 niet zo goed weten te scoren. Hoofdoorzaak is dat de rendabiliteit van de recyclage-activiteit van edelmetalen onder druk stond door de fors gedaalde prijzenvan de edelmetalen zoals goud en platina.
Deze recyclage-activiteit van absolute wereldklasse staat voor ruim de helft van de bedrijfswinst.
Bovendien zorgde de onder meer zwakke groei in Europa ook voor een niet zo sterke groei in de autokatalysatoren. We geloven nog steeds in het groeiverhaal van Umicore en zien de koerszwakte van 2014 als een instapkans voor 2015 en volgende. De waardering op basis van de gemiddelde koerswinstverhouding van de voorbije 5 en 10 jaar staat op het laagste peil sinds 2009. Dat biedt mogelijkheden!
4. Barco
Het West-Vlaamse technologiebedrijf is een stevige achterblijver op de Brusselse beurs. Al enkele jaren schommelt de koers tussen een lage en hoge ‘vijftiger’. De trading update voor het derde kwartaal gaf vorige week nog niet meteen beterschap.
Nu de spectaculaire groei van de digitale cinema is afgelopen, is het zoeken naar nieuwe groeiverhalen. Een vervanger van die omvang heeft Barco vandaag niet meteen voor handen. Toch is er reden tot hoop op wat langere termijn. De afdeling ‘Defense&Aerospace’ werd in de maand september verkocht waardoor de groep nu over 200 miljoen EUR nettokaspositie beschikt.
Dit biedt de groep de kans om extra groei te kopen en de aandeelhouders te verwennen met hogere dividenden en/of een (stevig) inkoopprogramma van eigen aandelen. Een kanshebber op herstel in 2015.
5. Solvay
Solvay is ook al twee jaar een duidelijke achterblijver binnen BEL20-index. Nochtans stevige dynamiek richting minder conjunctuurgevoeligheid en resultaten ontgoochelen zelden.
Duidelijke groei-objectieven voor de komende jaren. Bovendien lage waardering, zelfs 15% goedkoper dan sectorgemiddelde. Veel goedkopere olie is tevens een prima zaak. Herstelkandidaat 2015. (DR)
Investeren op de beurs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier