Danone krijgt slechts een neutraal advies
Ondanks de sterke tegenwind kwam de omzet van Danone in 2013 uit op een groei met 4,8%. Dit was volgens Arnaud Delaunay van Leleux in lijn met de oorspronkelijke doelstelling van 4,5% en 5,5% en hoger dan haar concurrenten (Nestle en Unilever respectievelijk +4,3 en +4,6%).
Bovendien was de daling van de operationele marge (-81 bp) tot 13,19% geen verrassing voor de beleggers omdat het overeenstemde met de herziene doelstellingen van oktober ll.
Op operationeel vlak zou 2014 in twee fasen moeten verlopen. In de eerste jaarhelft zal de inflatie van de melkprijzen door de groep minder goed verteerd worden omwille van de omzetverliezen in China n.a.v. de gevolgen van de zaak Frontera (de operationele marge zal naar verwachting dalen in de kindervoedingactiviteit).
Daarnaast zullen de resultaten lijden onder de hoge vergelijkingsbasis met de eerste jaarhelft van 2013.
Maar in de tweede jaarhelft zal de groep kunnen profiteren van de geleidelijke stijging van de prijzen in de Verenigde Staten (de 3de belangrijkste markt voor Danone) in de divisie verse zuivelproducten en een herpositionering in China (de 4de belangrijkste markt voor Danone) door het aanbieden van producten met een hogere toegevoegde waarde vanaf Q2 of Q3 van dit jaar.
Naast het operationele verloop zou het aandeel Danone kunnen profiteren van de gedeeltelijke verkoop van de divisie medische voeding.
Medio februari meldde Reuters de mogelijke verkoop van deze divisie voor meer dan 3 miljard euro (2x de gegenereerde vrije kasstroom van 2013). Vier kandidaten zouden zich hebben aangemeld waaronder Nestlé.
Op het vlak van de waardering biedt de intrinsieke waarde van Danone volgens Delauney een herwaarderingspotentieel van 7% aan de huidige koersen (tegen 2% voor Unilever en 8% voor Nestlé). Het houden advies blijft gehandhaafd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier