Danone is dringend op zoek naar tweede adem

Voedingsmiddelenconcern Danone wil de komende twee jaar EUR 200 miljoen besparen in Europa. Met het kostenbesparingsprogramma wil het concern het hoofd bieden aan de zwakke markt in sommige Europese landen, met name Spanje.

Hoewel EUR 200 miljoen in twee jaar niet klinkt als een groot bedrag, komt het bovenop eerder aangekondigde jaarlijkse besparingen ter waarde van een half miljard euro.

Het totale bedrag dat in de kosten gesneden wordt is bijna 15% van de EBITDA, voldoende om de marges op peil te houden.

De problemen waarmee Danone kampt in Zuid-Europa zijn significant, maar zijn duidelijk door het concern gecommuniceerd. Prijsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat marktaandeel wordt teruggewonnen.

De winst per aandeel is na de winstwaarschuwing in juni door analisten gemiddeld 10% neerwaarts bijgesteld voor zowel 2013 als 2014.

Het aandeel heeft ondermaats gepresteerd in het afgelopen jaar, en over drie jaar en vijf jaar. Dat is teleurstellend gezien de aantrekkelijke productportfolio van Danone, die goed aansluit bij de mondiale gezondheidstrend, de superieure positie van het concern in de meeste markten en de grote blootstelling aan opkomende markten.

De problemen van Danone zitten vooral aan de kostenzijde. De inmenging van de activistische belegger Nelson Peltz vorige maand kunnen het concern het langverwachte zetje in de rug geven om de problemen eindelijk aan te pakken.

Nelson wil de marges van het concern opvoeren en heeft veel ervaring in het onder druk zetten van voedingsmiddelenconcerns om te besparen en meer aandeelhouderswaarde te creëren.

ABN Amro heeft er daarom meer vertrouwen in dat Danone de marges kan verbeteren, die nu behoren tot de laagste in de sector. In die context is het voornemen van het concern om extra te besparen ook goed ontvangen door beleggers.

De verwachtingen voor komend jaar zijn niet groot. De analisten verwachten daarom in de komende maanden enkele positieve verrassingen. ABN Amro verhoogt de opinie voor het aandeel naar kopen van houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content