Danny Wittenberg (Bank Puilaetco): “Het bancaire risico is volledig uit de wereld”

Stierenmarkten komen slechts tot stilstand op het ogenblik dat Centrale Banken het geweer van schouder veranderen en de interventierentes opnieuw optrekken. Dat is een risiko waar we niet hoeven van wakker te liggen vóór het einde van 2014, als we de FED leden mogen geloven.

Danny Wittenberg (Bank Puilaetco): “Aangezien dit een inspanning van lange adem wordt, waarvan de uitslag niet bij voorbaat gekend is, zal de beursrit zeker geen vlakke tijdrit worden, verre van. Beleggers moeten zich echter realiseren dat het zich verbergen achter een hoop cash zonder noemenswaardige opbrengst (of negatief na inflatie) even pijnlijk kan blijken te zijn als een gecontroleerd meerijden op de beurstrein. De centrale banken rijden niet voor rekening van de spaarders, maar voor zij die investeren in de ekonomie en daarvoor desnoods willen/moeten lenen (lage rentes, weet je wel?). Deze politiek leidt tot “asset reflation”, waarbij vooral “real assets”, zoals grondstoffen, vastgoed, en tot op zekere hoogte ook aandelen beter presteren dan cash of overheidsobligaties.”

Het komt er voor de Centrale Banken daarbij vooral op aan om gas en rempedaal gedoseerd te sturen, zodat hyperinflatie vermeden wordt. Gezien de ondermaatse ekonomische groei in grote delen van de wereld, is het risiko op ontsporende inflatie echter klein.

Danny Wittenberg: “Diezelfde gedoseerde aanpak vertalen we ook naar de portefeuilles toe. Zonder ons kritiekloos te willen overgeven aan de sirenenzang die ons uitnodigt om voluit in risikoaktiva te gaan, hebben we toch in februari het aandelenrisiko verhoogd tot 50% voor een “medium risk” profiel, waarbij de voorkeur voor nieuwe aankopen geconcentreerd lag in vooral cyclische bedrijven. Ook in het obligatiegedeelte hebben we de focus iets verscherpt op “high yield” (ook op iets langere termijnen) en senior bank obligaties van goede debiteuren (aangezien de LTRO (Long Term Refinancing Operation) aktie van de Europese Centrale Bank het bancaire risiko op middellange termijn praktisch volledig uit de wereld heeft geholpen), omdat we denken dat de zoektocht naar rendement de spreads in deze activaklassen verder zal vernauwen. Zolang de monetaire politiek stimulerend werkt, de ekonomische cijfers per saldo verbeteren, het Griekse drama niet vervalt in een tragedie en het grafisch-technisch plaatje (Stoxx 600 en S&P 500 index) verder verbetert met koersen boven het 400-daags gemiddelde, blijven we de kaap richten op voldoend gespreide risikoactiva.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content