Dakfonds: een beleggingsfonds dat alles voor je regelt

© iStock

Er bestaan naar schatting wereldwijd meer dan 50.000 fondsen. Volgens je bankier kan je een pak keuzestress vermijden door te kiezen voor een zogenaamd dakfonds. Hoe werkt dat precies en is het interessant?

Dakfonds als oplossing?

Dakfondsen zijn fondsen die zelf beleggen in andere fondsen. De beheerder van het dakfonds selecteert dus voor jou uit een uitgebreid gamma van fondsen. Daarbij gaat hij op zoek naar “interessante fondsen”. Concreet betekent dit dat hij op zoek zal gaan naar fondsen die uitstekend presteren, zonder te veel risico te nemen en met een uitstekend team.

Veel voordelen

Dakfondsen nemen een stuk van je werk over. Zo wordt het selecteren van fondsen gemakke­lijker. Verder geniet je een uitstekende spreiding, want je belegt via het dakfonds in verschillende fondsen die op zich al gespreid zijn. Bovendien krijgt je zo vaak toegang tot fondsen die moeilijk of zelfs niet te verkrijgen zijn bij ons. En verder is het ook belangrijk dat een dakfondsbeheerder die andere fondsen ook goedkoper kan kopen dankzij de schaalgrootte.

Maar kosten als belangrijk nadeel

De dakfondsbeheerder wil natuurlijk ook betaald worden voor zijn selectie- en opvolgwerk. Vandaar dat je naast de beheerskosten van de onderliggende fondsen ook nog eens jaarlijks de beheerskosten van het dakfonds zal betalen die doorgaans variëren tussen 0,8 en 1,5 procent per jaar. Deze extra kosten worden vaak voor een stuk gecompenseerd door de kortingen die de dak­fondsen be­­komen bij het investeren in andere fondsen.

Doen of niet doen?

Een goed beheerd dakfonds biedt dus een totaaloplossing voor beleggers die niet te veel kopzorgen willen. Maar wie zelfs zijn fondsen kiest zal minder kosten hebben en kosten knagen altijd aan je rendement

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content