Dag van de Tips: ‘Belg verarmt collectief a rato van 5 miljard euro per jaar’

© Getty Images
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Beleggers konden dit weekend tips en analyses sprokkelen op de Dag van de Tips van de Vlaamse Federatie van Beleggers. VFB-topman Sven Sterckx waarschuwde dat niet beleggen in aandelen gelijkstaat aan verarmen.

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) organiseerde zaterdag in Gent haar jaarlijkse beleggingshoogmis. Op de Dag van de Tips kwamen bekende beurshuizen en analisten, onder wie Danny Reweghs van Inside Beleggen, hun top drie van koopwaardige aandelen voorstellen. Daarnaast presenteerden Belgische beursbedrijven hun recente ontwikkelingen en toekomstplannen. In het biotechpaviljoen kwam de top van de Belgische biotechsector zijn successen en uitdagingen uit de doeken doen.

Risicovol en onverantwoord

Zoals het een goede frontman van een beleggingsvereniging betaamt, brak VFB-voorzitter Sven Sterckx een lans voor de beurs. “Defensieve beleggers in staatsobligaties zien in tien jaar 20 procent van hun kapitaal verdampen door de negatieve rendementen, de roerende voorheffing en de inflatie”, stelde Sterckx. Gewone spaarders vergaat het niet veel beter. “Tegen de huidige inflatieniveaus verliezen spaarders in tien jaar zo’n 13 procent op hun kapitaal.” Met de 280 miljard die in ons land op spaarboekjes staat, verarmt de Belg collectief à rato van 5 miljard euro per jaar, rekende Sterckx voor.

Daarnaast plaatste de VFB-voorzitter de historische rendementen van aandelen. “Gemiddeld 9 procent per jaar, gecorrigeerd voor inflatie is dat 7 procent”, aldus Sterckx. “In tien jaar kun je dus je kapitaal verdubbelen, in plaats van 13 tot 20 procent te verliezen. En toch belegt slechts 15 procent van de Belgen in aandelen”, zei hij.

De angst voor koersschommelingen en beurscrashes, die veel Belgen weghoudt van de beurs, plaatste de VFB-voorzitter in perspectief. “De beurs is volatiel, maar je moet het nooit bekijken in een jaar en voor maar een enkel bedrijf”, legde hij uit. Over een periode van tien jaar hebben beleggers die gespreid in de tijd een gediversifieerde portefeuille samenstellen, 99 procent kans op een positief rendement, volgens Sterckx. “Niet beleggen in aandelen is speculatief, risicovol en onverantwoord”, klonk het overtuigd. Daarmee was de aftrap voor een dag vol tips gegeven.

Tips

Dat beleggen geen natuurwetenschap is, bevestigden nog maar eens de negen beurshuizen en analisten die elk drie tips voorstelden. In die 27 bedrijven kunnen beleggers het komende jaar hun heil in zoeken. Slechts één tip kwam in drie selecties voor: de Nederlandse fitnessketen Basic Fit. De Franse oliereus Total werd tweemaal getipt. Bij de overige tips waren gevestigde beurswaarden zoals Kinepolis, Nokia en Microsoft, maar evengoed mogelijke verborgen parels, zoals de Ierse dienstengroep DCC of het mijnbouwbedrijf Hochschild. Anderen verwachten dan weer veel van de beursnieuwkomer Prosus.

Wat het algemene beursklimaat betreft, wezen de analisten op de stijgende onzekerheid door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Voorts zorgen de wereldwijde verstrakking in de industriële productie en de krimpende winstmarges voor een algemene groeivertraging. De vraag is of het soepele geldbeleid van de centrale banken ruim genoeg zal zijn om de stijgende beurskoersen te blijven ondersteunen.

Bedrijfspresentaties

In de voormiddag zetten de logistieke vastgoedspeler WDP en het nutsbedrijf Suez zichzelf in de schijnwerpers. In de namiddag was het al technologie wat de klok sloeg, met presentaties van Barco, Melexis en ASML. In het biotechpaviljoen passeerden onder meer Argenx, Oxurion, Biocartis en Mithra de revue.

Dag van de Tips: 'Belg verarmt collectief a rato van 5 miljard euro per jaar'
© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content