Crisis zonder voorgaande kan losbarsten als rente plots zou stijgen

De huidige hausse op de beurzen wordt niet gedreven door waarderingen of door fundamentals, maar alleen door perceptie. Die perceptie betekent concreet dat de beleggers geloven dat de Amerikaanse centrale bank alle touwtjes in handen heeft om de koersen te doen blijven stijgen.

Ze heeft op grote schaal geld uit de lucht geplukt, in totaal circuleert er nu een bedrag van ongeveer 4000 miljard dollar waar geen enkele economische tegenwaarde of een andere waardering tegenover staat. Bovendien heeft de FED de rente zo lang laag gehouden dat de beleggers de indruk hebben dat alleen aandelen nog kansen te bieden hebben.

Maar deze indruk kan bijzonder gevaarlijk zijn, zodra het beeld op de markt keert. Een crisis zonder voorgaande kan losbarsten als rente plots zou stijgen, een scenario dat in de huidige omstandigheden zeker niet a priori valt uit te sluiten. De FED kan de implosie van de ontstane zeepbel weliswaar uitstellen, maar hoe langer dat wordt volgehouden hoe erger de gevolgen zullen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content