Crisis zal minstens 10 jaar duren

Chief Economist Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds is van mening dat het minstens 10 jaar zal duren alvorens de gevolgen van de financiële crisis uit 2008 verdwenen zullen zijn. Van een pasklare oplossing voor de problemen die zich aandienen, is nog altijd geen sprake.

Blanchard vertelde aan de Hongaarse website Portfolio.hu dat Duitsland vrede zal moeten nemen met een hogere inflatie en met een toename van de koopkracht, dit als deel van een algemene oplossing voor de Europese problemen als gevolg van de schuldencrisis.

Geen verloren decennium, maar toch…

De uitdrukking ‘verloren decennium’ wil Blanchard niet in de mond nemen, maar het zal volgens hem – gemeten vanaf het uitbreken van de crisis – toch minstens 10 jaar vergen alvorens de wereldeconomie zich min of meer heeft hersteld van de geleden schade.

De focus ligt nu op Europa, maar de Verenigde Staten hebben eveneens een begrotingsprobleem waarvoor een oplossing zal moeten worden gevonden.

Ook een oplossing voor de Japanse problemen kan tientallen jaren vergen. Blanchard verwacht overigens geen harde landing voor de Chinese economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content