Crisis torpedeert News Corp

© Photograph: William West/AFP/Get

De mediagroep van Rupert Murdoch blijft met tegenslag kampen. Na het afluisterschandaal in het Verenigd Koninkrijk biecht de groep nu een zwaar kwartaalverlies op.

News Corp leed het voorbije kwartaal een nettoverlies van 1,55 miljard dollar, tegenover een winst van 683 miljoen dollar een jaar geleden. Dit verlies is te wijten aan 2,8 miljard dollar aan afwaarderingen in de uitgeverij (waaronder kranten). Zonder eenmalige elementen klokt de nettowinst af op 32 dollarcent per aandeel, in lijn met de verwachtingen van analisten. Met dank aan de entertainmentdivisie, met onder andere het Fox News netwerk en de Twenthieth Century Fox studio, die het zeer goed deed.

De afwaarderingen in de uitgeverij waren onvermijdbaar geworden want de groep bereidt de afsplitsing van deze activiteit voor. De afwaarderingen zijn niet gelinkt aan de Britse activiteiten (de Sun en het ter zielen gegane News of the World), maar aan de Australische kranten die hun reclame-inkomsten fors zagen dalen. Aangezien de tragere wereldwijde groei, en de lagere vraag naar grondstoffen, de Australische economie sterk beïnvloed, zullen die reclame-inkomsten de komende kwartalen verder blijven dalen.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Partner Content