Crisis tekent resultaten bij Ageas
Zoals verwacht heeft Ageas een verlies geleden in 2011. Dit resultaat werd grotendeels veroorzaakt door de eurocrisis en de erfenis van Fortis.
Ageas leed een verlies van 313 miljoen euro in zijn verzekeringsactiviteiten door 809 miljoen euro aan afschrijvingen op Griekse staatsobligaties (627 miljoen euro) en op de aandelenportefeuille. Op operationeel niveau zakten de geïnde premies met 4% tot 17,2 miljard euro, waarbij in het vierde trimester de trend van de voorbije kwartalen werd doorgezet.
In België (goed voor 36% van de geïnde premies) is de lichte daling te wijten aan de levensverzekeringen. De winstgevendheid werd aangetast door het vele stormweer (technisch resultaat zakt 46% tot 184 miljoen euro). In de rest van Continentaal Europa is het bedrag aan geïnde premies in elkaar gezakt met 56% tot 761,5 miljoen euro ten gevolge van de reorganisatie van bepaalde activiteiten en de sterke concurrentie). Het technisch resultaat is er in evenwicht. In het Verenigd Koninkrijk is er daarentegen sprake van een sterke stijging dankzij enkele kleinere overnames en de samenwerking met warenhuisketen Tesco. De geïnde premies stegen er met 69% tot 2 miljard euro en het technisch resultaat is er terug positief.
Het resultaat van de niet-operationele activiteiten bedraagt 265 miljoen euro. Dit is te wijten aan een waardedaling van 214 miljoen euro van de optie op de participatie van de Belgische overheid in BNP Paribas.
De verzekeraar kwam met weinig verrassende resultaten, die toch nog altijd de impact voelen van de erfenis van Fortis en de crisis in de eurozone. Ageas heeft zijn blootstelling aan BNP Paribas verminderd (via de CASHES operatie) en aan de eurocrisis (verkoop van staatspapier van de europeriferie), maar de optie op BNP Paribas en de participatie in Royal Park Investments (de bad bank van Fortis) wegen nu al enkele jaren op de cijfers van de groep. De waardering van het aandeel ligt in de lijn van de sector (zoals Axa), wat voor ons betekent dat de Belgische verzekeraar geen koopje is.
Cédric Boitte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier