Crisis houdt China tegen om monetaire politiek te wijzigen

Als gevolg van de Europese schuldencrisis zal China waarschijnlijk een verhoging van de rente uitstellen. Beijing wil ten alle prijze vermijden dat de economische groei in China in gevaar gaat komen.

Ook de opwaardering van de reminbi en de aankondiging van nieuwe belastingen op vastgoedbezit gaan volgens de economen van BNP Paribas waarschijnlijk uitgesteld worden.

Analisten Chen Xingdong en Isaac Meng van BNP Paribas vrezen dat de Chinese regering voorzichtiger gaat worden wat het invoeren van beperkende maatregelen betreft.

De Chinese Premier Wen Jiabao verklaarde eerder deze week dat de wereldwijde economische crisis ingewikkelder is dan eerst werd aangenomen, terwijl anderzijds de fundamenten onder het economisch herstel fragiel blijven.

Europa blijft China’s grootste afzetmarkt, ongeveer 20% van de verkopen overzee gaan richting Europa. De onrust over de Europese schuldencrisis blijkt ook uit het feit dat de Shanghai Composite Index deze week al met 5,20% is gedaald. Vanaf 1 januari bedraagt de daling al 21%, waardoor de Chinese beurs officieel in een berenmarkt is beland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content