Crisis heeft duidelijke invloed op valutamarkten
De huidige recessie heeft een flinke invloed op de verschillende valuta. De effecten zijn onder te verdelen in drie belangrijke krachten, aldus ABN Amro.
Om te beginnen is er de onevenwichtigheid binnen de handelsbalansen van landen. Deze onevenwichtigheden binnen de wereldwijde handelsbalansen zijn aan het zakken.
Olie-exporterende en Aziatische landen rapporteerden in het verleden stevige plussen op de balans, terwijl het tekort in de Verenigde Staten opliep.
Deze onevenwichtigheid is door de economische recessie aan het verminderen. Dit is zeer relevant voor de Amerikaanse dollar en de Japanse yen.
Verder hebben de internationale kapitaalstromen te lijden onder de risicobeperkende maatregelen van verschillende overheden. Een gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld de problemen die we zien in Oost-Europa, waar landen in de problemen komen door het opdrogen van de internationale kapitaalmarkt.
Tot slot veroorzaakt de recessie in de eurozone politieke druk. Het monetaire beleid van ‘one-size-fits-all’ dat van kracht is in de eurozone staat daarmee onder druk.
Dit veroorzaakt twijfel (al dan niet terecht) aan de houdbaarheid van de euro, wat op zijn beurt de waarde van de munt onder druk zet. De vraag naar de euro komt dus door verschillende redenen onder druk te staan, zoals de recessie en financiële vervuiling uit Oost-Europa.
Wanneer de beleidsmakers hier echter een creatieve uitweg uit zien te vinden, kan de Europese munt weer aan kracht winnen ten opzichte van de dollar.
Het leverage effect rondom de yen is inmiddels vrijwel uit het systeem verdwenen (in het verleden zorgden de lage rente en de steeds zwakker wordende yen ervoor dat er grote schulden in JPY waren opgebouwd. De afwikkeling daarvan afgelopen tijd zorgde voor een tijdelijke versterking van de yen).
De top van de munt ligt achter ons, met name ten opzichte van de dollar en de Britse pond. Negatief voor de yen: het handelsoverschot van Japan is ingestort.
Het Britse pond is gedaald, een sterke steun voor de export. Technisch lijkt de pond ‘oversold’, het herstel van de munt wordt verwacht wanneer de economie van de eurozone herstel toont en de maatregelen van de Britse overheid effectiviteit tonen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier